19 Kasım 2013 Salı

Mutfağını Seven Bıçağını Sever

Evet, bazı insanlar gerçekten mutfağını seviyorlar, mutfağınızda ki herşeyin düzgün ve kaliteli olması orada geçirdiğiniz vaktinize ayrı bir değer katar. Bugün benim ve eşimin kullanırken lezzet aldığımız bir bıçağımızı anlatacağım sizlere.

Kaliteli bir bıçak tabiki pahalı fakat biz yinede çok da pahalı olmayan ve kullanırken size rahat bir kesim işlemi sunan bir bıçaktan söz edeceğiz. Markamız KAI SHUN ve modelimiz WASABI Black. İki çeşit bıçağını almıştım geçtiğimiz yaz.

 
 
Wasabi Black Nakiri serisi Klasik Japon Sebze bıçağı olarak adlandırılıyor, her mutfak aşığının rahatlıkla alabileceği bir model ve hem de oldukça kaliteli ayrıca inanılmaz bir keskinliğe sahip ve tabiki çok hafif bir bıçak. Teknik özelliklerinede kısaca bakmak gerekirse;
 
  • Sap Malzemesi: Toz haline getirilmiş Bambu ve propilen karışımı
  • Keskin Ucu: çift taraflı bilenmiş
  • Bıçak Sertliği: 58±1 HRC
  • Bıçak Uzunluğu: 16 cm t=2.0
  • Sap Uzunluğu: 12,6 cm
  • Bıçak Malzemesi: Paslanmaz çelik. Parlatılmış.


İkinci bıçağımız ise yine aynı seriden Dilimleme bıçağı:





  • Sap Malzemesi: Toz haline getirilmiş Bambu ve propilen karışımı
  • Keskin Ucu: çift taraflı bilenmiş
  • Bıçak Sertliği: 58±1 HRC
  • Bıçak Uzunluğu: 23,0 cm
  • Sap Uzunluğu: 12,6 cm
  • Bıçak Malzemesi: Paslanmaz Çelik, parlak
 Geçtiğimiz Kurban Bayramında bu bıçağı Pakistan'da Kurban kesimi için arkadaşıma ödünç vermiştim, 200 büyük baş kurban kesiminde kullandıktan sonra bıçağın keskinliğine öyle hayran kalmışlarki bıçağı ücreti karşılığında arkadaşımın elinden almışlar. Et kesiminde bilekleriniz yada avuç içiniz hiç ağrımıyor bıçağı sadece çekmeniz yeterli. Belli bir zaman sonra tek yapmanız gereken hafif bir masat kullanarak (tercihen seramik masat) bıçağı bileylemek bu sayede bıçağınız herzaman keskin kalacaktır.

Paslanmaz çelik olduğu için tabiki sorunsuz bir şekilde her ortamda kullanabiliyorsunuz. Fakat bıçağı yıkama konusunda herzamanki kuralımız geçerli. Bulaşık makinasında hiç bir zaman bıçak yıkamamak gerekiyor. Böylelikle senelerce sorunsuz bir şekilde bıçağınızı kullanabilirsiz. Ayrıca bıçağınızı sadece kesmek için kullanın, asla kavanoz açmak, kemik kırmak, keskin tarafını beton, taş, tahta gibi sert malzemelere vurmamakta oldukça önemli. Eğer her gün yada kullanım yoğunluğuna göre üç günde bir masat ile bileylemede yaparsanız bir yıla yakın zaman bıçağınız körlenmez.

Bu bıçakları Türkiye'de sile bıçakçılık satıyor. Sile bıçakçılığı ziyaretimde de birçok Japon ve Alman üretimi bıçakları inceleme fırsatı buldum. Gerçekten sadece bıçak satışına bu kadar yatırım yapmaları beni sevindirdi. Bugün Türkiyemiz'de bir çok firma bıçak üretiyor, bir Sürmene yada Pirge bıçakları gerçekten bu sektöre yatırım yapıyor, fakat hala Damast çeliği bıçakları üretmememiz Türkiyemiz için bir eksiklik gibi geliyor bana. Umarım bundan sonraki dönemlerde Türkiyemiz'de, belkide kökeni bizim kültürümüzde olan Damast çeliği kullanarak bıçak üretecektir. Bu sitemimi Pirge bıçaklarına bir mektup ile bildirdim bakalım bu mektubuma bir üretim ile cevap verecekler mi?

Mutfağını seven bıçağınıda sever.......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder